Denna månaden va de alla hjärtansdag


Denna månaden va de alla hjärtansdag  =)
Firade jag inte med nån pojkvänn.
firade jag med min underbara familj. Lagade mat som tog heladagen med min kära mamma <3

Men jag har tänkt på kärlek.. och hur de fungerar när man e förälskad?
?
?



Förälskelsen... Vad är det för något? vad händer i kroppen?

De här fick jag fram efter lite självstudier ^^

Förälskelsen, ett vanvett, en mani med tvångstankar och en smula paranoia. Det finns likheter med tvångsneuros och OCD-sjukdom. Alla grupper har lägre serotoninhalt i blodet. Normalt ger detta depression (vilket vi ju alla känner igen i förälskelsen; hur man kastas mellan hopp och förtvivlan, och hur outgrundligt dåligt man kan må när förälskelsen inte är besvarad). Syftet med förälskelsen är att vinna den utvalda, och serotoninbristen gör att man begränsar sitt intresse till denna enda varelse på jorden.

Samtidigt ökar halterna av fenyletylamin (PEA) vilket ger eufori. Ämnet liknar kemiskt amfetamin och stimulerar humöret. PEA finns även i choklad men man måste äta ungefär 15 kg för att uppnå samma mängd som vid en berusande förälskelse. Även dopamin produceras i större mängder och ger lyckokänsla.

Aktiverade områden i hjärnan vid förälskelse är nucleus caudatus (reptilhjärnan), septum samt VTA-området (ventral tegmental area). Dessa områden ingår i hjärnans belöningssystem.

Vid långvarig kärlek är även nucleus caudatus inblandat, men därutöver är det områden i anslutning till den analytiska hjärnbarken (insula, putamen, främre gyrus cinguli). Här ser man ingen förhöjd halt av dopamin, varför känslorna inte blir lika starka. De aktiverade hjärnområdena berör istället analys och bearbetning av känslor, minne samt medvetenhet om egna känslor och förmågan till medkänsla. Hos dessa par finns större doser av oxytocin, som frisätts under orgasm, samt vasopressin. Dessa hormoner ger oss känslan av att höra ihop.

För att hålla liv i ett förhållande måste man ha mycket sex. Och utan kondom. Då synkroniseras hormonproduktionen för en stund. Mannen skjuter upp testosteron, dopamin, noradrenalin, östrogen, oxytocin och vasopressin tillsammans med sina miljoner sädesceller. Sädesvätskan innehåller dessutom betaendorfiner, som minskar stress och ökar vällust och avspänning. Men nu vill jag inte uppmuntra till mindre kondomanvändning. Därför får vi väl i framtiden istället satsa på plåster med älskogshormon. Utan recept?

/ sjungandenäktergal <3


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tror du inte att det krävs mer än sex för att hålla ett förhållande vid liv?

Ett förhållande är en levande varelse som två personer skapar tillsamman. Sex är en del, men om förhållandet ska hålla länge krävs det nog lite fler insatser än just sex ;)

2010-02-26 @ 19:39:16
Postat av: vivinäktergal

Hej Anonym! De e klart att de krävs mer än sex att hålla ett förhållande vid liv! Vist e det mest en del i ett förhållande.

Det man kan komma fram till efter denna vetenskapliga fakta är att sex är bra att ha om man ska hålla ett förhållande friskt och sunt. ;) Sen mängden sex är upp till var och en =)

2010-03-01 @ 18:39:11
URL: http://vivinaktergal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0